13 juli 2016

Wereldwijde technologietrends op basis van Meetup data

”Innovatie is het inspelen op veranderingen die zo snel optreden, dat er simpelweg geen tijd is om een permanente oplossing te creëren. Een startup mentaliteit is heel belangrijk als je wilt blijven inspelen op de ontwikkelingen.”

Trendrapporten zijn over het algemeen samengesteld op basis van de mening van experts en geven een weinig objectief beeld van wat er werkelijk gaande is. Door de toegenomen snelheid van innovatie, denk aan de ontwikkelingen op het gebied van open source, zijn experts vaak niet direct in staat om opkomende trends aan te wijzen. Tijd dus voor een onafhankelijk inzicht in technologietrends op basis van feiten. GoDataDriven en Implicit-Explicit hebben het initiatief genomen om Data Driven Tech Radar (www.datadriventechradar.com) te ontwikkelen, het eerste trendrapport dat op basis van data en algoritmes een objectief beeld geeft van de technologietrends in Amsterdam, Berlijn, London en San Francisco.

Technologietrends
Data Driven Tech Radar put uit data van Meetup.com, een evenement gebaseerd sociaal netwerk. Technologieselectie vindt tegenwoordig steeds meer bottom-up plaats. Vendorselectie en platformstandaardisatie maken in toenemende mate plaats voor integraties van open source en best of breed. Friso van Vollenhoven, initiatiefnemer van Data Driven Tech Radar licht toe: “Technologie wordt gedreven door professionals in de uitvoering. Dus: voor het beste inzicht in trends, kijken we naar de onderwerpen waar professionals hun tijd insteken, overdag, maar ook de avonden en weekends.”

Meetup is een groeiend fenomeen met groepen die real-life samenkomen om te praten over bijvoorbeeld bepaalde technologie. Voor bedrijven die op zoek zijn naar het beste talent is Meetup steeds vaker de ideale plek om in contact te komen met de beste en meest enthousiaste ontwikkelaars.

In Amsterdam alleen al zijn er meer dan 50 duizend mensen actief op technologiebijeenkomsten, verdeeld over 320 actieve groepen die in 2015 bijna 1500 events organiseerden. Geen individuele experts, maar de wisdom of the crowd.

Aanpak
Meetup-gegevens zijn niet standaard beschikbaar. Met behulp van de Meetup.com API is er een dataset samengesteld waarop algoritmes zijn losgelaten om de netwerkactiviteit te analyseren. Aan de hand van Natural Language Processing (NLP) zijn vervolgens de thema’s gefilterd. Door te kijken welke leden naar dezelfde soort Meetups gaan zijn er groepen samengesteld, die vervolgens zijn ondergebracht zijn in een overkoepelende categorie. In het geval van Docker (en microservices) hebben we het bijvoorbeeld over DevOps, Programmable Infrastructure and Cloud.

Door binnen elke categorie te kijken naar de groepsomvang en de ontwikkeling in de loop van de tijd is een rangschikking ontstaan.

Amsterdam: stad van startups, DevOps en Data
Amsterdam kent 320 actieve technologie Meetup groepen die in 2015 in totaal 1310 evenementen hebben georganiseerd. In 2015 had je dus de kans om wekelijks meer dan 25 technologie Meetups te bezoeken.

In de top-10 valt op dat de community wordt gedomineerd door bijeenkomsten voor startups en bedrijven die willen innoveren als een startup. Amsterdamse techies willen zo cool zijn als Twitter was in 2007, zo marktverstorend als Uber en zo innovatief als Google.

Verder zien we in de top-10 groepen die zich richten op verschillende technische aspecten van het bouwen van systemen met behulp van de latest and greatest technologie. Al deze communities bij elkaar zorgen voor een beeld van Amsterdam als een verfrissend en modern ecosysteem op het gebied van softwareontwikkeling.

De top-10 technologiecommunities in Amsterdam, gebaseerd op activiteit in 2015, zijn:
1.    Startups and Innovation
2.    DevOps, Programmable Infrastructure and Cloud
3.    Big Data and Data Science
4.    Front-End Development
5.    Internet of Things and Smart Cities
6.    PHP and General Web Development
7.    Futurists and Quantified Self
8.    User Experience and Design
9.    Mobile App Development
10.    Functional Languages and Scalable Systems

Gevisualiseerd ziet de tech community in Amsterdam er als volgt uit:Community Activiteit: Trends op de lange termijn
De top-10 geeft inzicht in de evenementen die er in 2015 hebben plaats gevonden. Door te kijken naar evenementen die er sinds 2010 binnen elke categorie hebben plaatsgevonden ontstaat een trendlijn.


 
Hierin valt op dat sinds 2014 vooral “Startups and Innovation” en “DevOps Programmable Infrastructure and Cloud” in opkomst zijn in Amsterdam, gevolgd door “Big Data and Data Science” en “Internet of Things and Smart Cities”.

“Front End Development” en “Functional Languages and Scalable Systems” stabiliseren zich sinds enige tijd. De groei van “Futurists and Quantified Self” zwakt af. “Mobile App Development” beleefde zijn hoogtij in de periode van mei 2011 tot eind 2012 en is duidelijk op zijn retour.

Top-influencers binnen elke community
Op basis van activiteit is er ook een ranglijst van de individuele leden samengesteld. Hoe kijken deze top-influencers naar de tech community in Amsterdam?

Mark Coleman, host van de Docker Randstad Meetup groep en organisator van de Software Circus Meetup groep en conferentie ziet dat Amsterdam zich ontwikkelt als dé technologiestad in Europa. “De Tech-scene is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Bedrijven als Uber en GitHub openen kantoren in Amsterdam en zelfs HashiCorp houdt zijn eerste Europese conferentie, https://www.hashiconf.eu/, in Amsterdam”.

“Op het snijvlak van kunst, technologie en wetenschap ontstaan creatieve en innovatieve ideeën die bijdragen aan oplossingen voor de grote uitdagingen van deze tijd”, vertelt Kim van den Berg, de co-organisator van de Permanent Beta Meetup groep.
 
Pieter van Boheemen, de event host van de Amsterdam Smart Citizens Lab Meetup groep en organisator van de Dutch DIY Bio Meetup groep doet er nog een schepje bovenop: “Internet of things, “Smart” inwoners en makers zijn de drijvende kracht achter de benoeming van Amsterdam als Innovation Capital van Europa. “

Wat gebeurt er in andere steden?
Om een goed vergelijk te maken heeft Data Driven Tech Radar ook de Meetup-gegevens van andere steden onder de loep genomen. Welke communities zijn in Berlijn, London en de wereldwijde hoofdstad van technologische innovatie: San Francisco, het populairst?

 

Berlijn
Wat opvalt in Berlijn is dat, net als in Amsterdam, “DevOps”, “Big Data and Data Science” en “Frontend” populair zijn, terwijl de groep “Startups and Innovation” veel minder groot is. Opvallend verder is dat er verschillende groepen zijn die zich specifiek richten  op vrouwelijke ontwikkelaars.

London
Meetups in London zijn wat breder georiënteerd. “Big Data en Data Science” en “Startups and Innovation” zijn ook in London populair, maar het meest populair is “Enterprise Software Development”. “DevOps” als specifieke groep is minder populair, maar we zien binnen de “Enterprise Software Development”-groep ook Meetups terug die gaan over Microservices en DevOps.

San Francisco
Verrassend genoeg staat niet “Startups en Innovatie” op de eerste plaats in San Francisco, maar “Big Data en Data Science”. Daarnaast spelen “Front-End” en “DevOps” een grote rol. Verder zie je ook hier weer een aparte community van vrouwelijke ontwikkelaars.

Vergelijk tussen de steden
Er zijn duidelijke parallellen tussen de verschillende steden. “DevOps” en “Big Data en Data Science” spelen in elke stad een grote rol. Amsterdammers zijn duidelijk gericht op “Innovatie”, in andere steden neemt de rol van “Enterprise Software Development” toe. In zowel Berlijn, London als San Francisco staan specifieke groepen van vrouwelijke techneuten in de top-10, iets wat we in Amsterdam nog niet terugzien.

Op www.datadriventechradar.com vind je meer grafieken en achtergrondinformatie.


Platinum Sponsor
Gold Sponsors
Mediapartners
Altares Dun & Bradstreet
Alteryx Information Builders MicroStrategy Dataiku
Frankwatching ICT Magazine BI-Platform Retailtrends WINMAG Pro ICT/zorg DataFloq Baaz Online Retailer