Submitted by: Big Data Expo

Big Data Expo 2019 | Studio Data | Walter interviewt Micha Schmeink van VGZ

In deze aflevering spreekt Walter met Micha Schmeink, BI en Big Data architect VGZ, over het integrale data platform van VGZ. Schmeink houdt zich bezig met de inrichting van de omgeving en hoe zich dat vertaalt naar de doelstelling van VGZ om 100% datagedreven te zijn. 

VGZ heeft een stip op de horizon gezet. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. In deze aflevering komt de weg ernaartoe ter sprake. Schmeink: “Er zijn twee dingen tegelijk gebeurd die tot een omslag hebben geleid: ons data warehouse zorgde voor enorme voortgangsproblemen. Daardoor waren onze data scientists teveel tijd kwijt met reparatie, in plaats van analyse. Tegelijkertijd wil je als bedrijf beslissingen nemen op basis van data. Deze twee zijn tegelijk gaan lopen en samengekomen. We willen keuzes maken op basis van data die we beschikbaar hebben en als we dat niet hebben, zorgen we ervoor dat we die data krijgen.”

Deze droom wordt bedrijfsbreed gedragen. Om dit te bereiken heeft VGZ een cultuurprogramma uitgezet, genaamd: ‘Klopt het?’. “In dit programma hebben we heel VGZ bewust proberen van de waarde van data door daarbij telkens de vraag te stellen ‘klopt het wat ik hoor?’ en ‘kunnen we het samen verifiëren?’. 

Het was vanaf het begin van dit proces al duidelijk dat VGZ naar de cloud wilde. Schmeink: “Uit alle analyses kwam naar voren dat dat voor ons de beste weg was. We hebben ook heel goed gekeken welk platform het beste bij ons zou passen.” 

Op dit moment (september 2019, red.) gaan de data scientists over naar het nieuwe platform. Schmeink: “Volgende week zijn we over. Eind volgend jaar willen we alles van de oude omgeving op de cloud hebben staan.” 

Het doel is om direct met de overgang waarde te creëren. Schmeink: “De engineers zijn nu continue data in het nieuwe systeem aan het zetten. We willen alle data hebben overgezet. We gaan ook niet meer selecteren. Hierdoor kan een data scientist meteen met de brondata aan de slag. Daarin zijn we enorm ver.”   

Hoe zorg je ervoor dat je data platform succesvol wordt? Schmeink geeft twee tips. Welke dat zijn, vind je terug in de video!

GoDataDriven Studio Data VGZ Big Data Expo

Add new comment