Business Intelligence

Business Intelligence: slimmer, breder en toegankelijker dan ooit

Slimmer opereren op basis van data die voorhanden is. Business Intelligence maakt het leven van heel wat organisaties een stuk eenvoudiger en overzichtelijker. Het Thema Business Intelligence is niet weg te denken van de Big Data Expo. Enerzijds omdat er steeds meer data is, anderzijds omdat de techniek voortraast. En niet te vergeten ook omdat techniek én visualisatietools deze data steeds toegankelijker maken voor een groeiende doelgroep.

Eenvoudiger in gebruik
Waar business intelligence tools in het verleden vooral uit presentatielagen bestond, is de software vandaag de dag een stuk ‘slimmer’. De basis van BI is breder, soms toegespitst op specifieke sectoren of doelgroepen. Het maken van overzichten is eveneens eenvoudiger, zelfs wanneer deze bestaat uit data van diverse systemen. Toch zijn er nog veel bedrijven die werken met ietwat verouderde tools en daarmee doen ze zich eventueel tekort. De Big Data Expo laat zien wat er vandaag de dag mogelijk is. Business Intelligence is gebaat bij een goede IT-infrastructuur achter de schermen (of in de cloud). Eigenlijk is het thema BI op de Big Data Expo niet los te zien van andere thema’s zoals data science en analytics. Het ene thema versterkt het andere.

Sturen op basis van data
Presentaties over BI zijn er volop tijdens de beurs. Bijvoorbeeld van Crédit Agricole, waarbij de bank laat zien hoe het bedrijf zijn rol als marktleider op de consumptieve kredietmarkt behoudt. Dat doet de onderneming onder andere door het actief sturen op basis van data. De onderneming toont hoe een logische data architectuur helpt bij het op een efficiënte manier toegankelijk en inzichtelijk maken van informatie.

Als elke seconde telt
Dashboarding is één van de belangrijkste aspecten van BI. Op basis van instellingen vooraf zijn op het moment dat tijd schaars is, toch verhelderende overzichten te presenteren. Bijvoorbeeld in situaties waarin elke seconde telt, zoals uitgelegd in de presentatie van Magna Versum. De dashboards zijn gebruikt in ziekenhuizen en de overzichten zijn het resultaat van afstemming in de zorgketen. De dashboards stimuleren ook de samenwerking tussen ketenpartners. Zo leidde het verbeterde overzicht tot een reductie van handelingen die onnodig veel tijd kostten.

Actie ondernemen
Veelgehoord is dat data het nieuwe goud is, maar strikt genomen is dat natuurlijk de informatie die BI-tools in heldere overzichten tonen. Heldere inzichten op basis van visueel aantrekkelijke rapportages of grafieken helpt bedrijven om creatiever te werken, laat Tableau zien. Aanvullend kan BI leiden tot meer begrip en plezier. Ook stelt het gebruikers in staat om eigenhandig een beeld te vormen van verkopen, levertijden, potentiële en actuele bottlenecks én hierop actie te ondernemen. Slim gebruik van BI is daarmee onmisbaar en de mogelijkheden zijn enorm. Inspiratie opdoen tijdens de Big Data Expo kan daarom geen kwaad. Bezoek een van de presentaties binnen het thema BI.

View presentations of this theme