Auteur: Big Data Expo

AI integratie in de bedrijfsstrategie - Case: CZ Verzekeringen

In deze podcast een lichtend voorbeeld voor bedrijven die 'echt' aan de slag willen met data! Fleur Hasaart van CZ zorgverzekeringenen Alexander van Eerden van Building Blocks vertellen over de reis die ze gemaakt hebben bij CZ. Van een initiatief van de COO, naar experimenteren in een data lab, naar het inbrengen van data in de bedrijfsstrategie.

Start van het Data Science team bij CZ

Hasaart werkt al een flinke tijd bij CZ en is er zelfs gepromoveerd. “Ik heb in functies gewerkt waarin ik analyses deed voor de zorgkosten. Daar heb ik gekeken naar verschillen tussen bijvoorbeeld aanbieders en regio’s. Ik was dus al best wat met analytics bezig, maar nog heel gefocust op fraude of onechtelijk gebruik. Toen er sprake was van het opzetten van een data science team, werd ik daarin betrokken en mocht ik het ook gaan leiden.” Dat team bestaat nu twee jaar. 

Een groot voordeel dat meespeelde was de vooruitstrevendheid van de COO van CZ. Hasaart: “Dit is een man die eerder al innovatieve bedrijven heeft opgezet. Hij is dus altijd innovatief geweest. Sinds kort is ook het andere lid van de raad van bestuur aan boord, dus hebben we twee heren aan de top die begrijpen hoe belangrijk data is.”

Experimenteren

Ten tijde van de start van het project bleek uit onderzoek van de TU/e dat CZ nog niet ver genoeg was op het gebied van cultuur, vaardigheden en samenwerking om op een volwassen manier met data te kunnen werken. Hasaart: "Op basis van die bevindingen was de conclusie dat er een team opgezet moest worden om met data te experimenteren." 

Hasaart: “Daar heeft Alexander ons goed bij geholpen het eerste jaar.” Het kersverse team kwam er namelijk al vrij snel achter dat het slim zou zijn als er een partij met ervaring aan zou haken. “Building Blocks is een partij die zelf ook van het experimenteren zijn, en daar hebben zij ons flink op weg mee geholpen.”

Van Eerden beaamt dat: “Als je aan de start staat van zo’n project is het belangrijkst dat je open staat voor het experiment. Daar zitten veel onzekerheden aan vast en voor een grote verzekeraar is dat vaak vreemd. Daarom zijn we aanvankelijk vooral aan de slag gegaan met interne vraagstukken.” Welke vraagstukken dat waren en hoe ze dat hebben aangepakt, hoor je in de podcast.

CZ zorgverzekeraar Big Data Expo Data Science Building Blocks

Reactie toevoegen