Auteur: Big Data Expo

Big Data Expo 2019 | Studio Data | Julio interviewt Marc Salomon van de Universiteit van Amsterdam

Wat kan onderwijs betekenen voor het bedrijfsleven in Nederland? Dat is de hoofdvraag in deze aflevering van Studio Data met Marc Salomon, Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij houdt zich bezig met zaken op het gebied van onderwijs, onderzoek en valorisatie. 

Samenwerking

Vanuit de UvA zijn verschillende samenwerkingsprojecten opgezet samen met het bedrijfsleven om de overgang van student naar werkende zo klein mogelijk te maken. Om dat te faciliteren, heeft Salomon, in samenwerking met een aantal bedrijven, laboratoria opgezet met een research-agenda die interessant is voor zowel de Universiteit als het bedrijfsleven. Zo zijn er labs met Albert Heijn en de Politie. 

Investeren

Salomon vertelt dat bedrijven meedoen om twee redenen: “De eerste is innovatie en onderzoek (productontwikkeling). De tweede reden is om in contact te komen met toptalent. Of je succesvol bent als bedrijf hangt toch erg af van of je in staat bent om toptalent aan te trekken. Bedrijven zien het lab daarom als een goede investering.”

De ontwikkeling van trainee programma’s door bedrijven de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Salomon beaamt dat en staat daar positief tegenover. “Hoe meer mogelijkheden er zijn voor mensen om onderwijs te volgen, hoe beter. Wij doen zelf vanuit de universiteit ook aan ‘lifelong learning’. Daarvoor benaderen we zelf mensen die bij ons afgestudeerd zijn. Zo hebben we een MBA in big data.” 

Toekomstproof

Hoe bereid je je studenten voor op de toekomst? Daarvoor zal meer datagedreven onderwijs nodig zijn, omdat er verwacht wordt dat de toekomst datagedreven is. Salomon stelt dat er een goede balans moet zijn tussen zowel kwalitatieve als kwantitatieve skills. “Universiteiten kunnen zelf ook veel profijt hebben van data die ze verzamelen van studenten. Hierdoor kan je bijvoorbeeld zien welke vakken op welke manier het beste gegeven kan worden. Wij zijn dus zelf ook op zoek naar hoe wij onze studenten zo goed mogelijk kunnen bedienen.”

Daarnaast krijgt data een steeds belangrijkere rol in het bedrijfsleven. En ook daar moet volgens Salomon op worden ingespeeld, zodat de aansluiting van studenten op het bedrijfsleven goed blijft. Hoe Salomon dat vormgeeft als decaan Bedrijfskunde aan de UvA, hoor je terug in de aflevering. Ga het dus vooral kijken!

Big Data Expo Big Data UvA Bedrijfsleven Laboratoria

Reactie toevoegen