Auteur: Big Data Expo

Big Data Expo 2019 | Studio Data | Tom interviewt Jan Scholtes van Maastricht University

In deze uitzending van Studio Data spreekt Tom met Jan Scholtes van Maastricht University over text analyse en de analyse van ongestructureerde data, zoals spraak en video. 

Text mining bestaat uit analyse op een abstract niveau waarbij je op zoek gaat naar verbanden in grote hoeveelheden tekst. Denk hierbij aan analyse van ongestructureerde data als e-mail, blogs of social media. Er wordt op hoger niveau gekeken naar taalkundige patronen die met algoritmes en snelle computers geanalyseerd worden.

Scholtes gaat ook in op de combinatie van ondernemen en hoogleraarschap. Dit werkt volgens hem versterkend, je kan namelijk vanuit de praktijk de theorie benaderen. Vanuit de business wordt de combinatie zeer gewaardeerd omdat je aan de frontlinie zit qua R&D. Nederland is heel goed in text mining, omdat studenten op heel hoog niveau worden opgeleid. 

Tevens komt de privacywetgeving aan bod; wat is de toegevoegde waarde voor een academisch ziekenhuis en de gezondheidszorg. GDPR heeft als gevolg dat mensen terughoudender worden in het delen van persoonsinformatie. Volgens Scholtes is de GDPR een game changer geweest: “Enerzijds komt dat omdat je minder data mag verzamelen. Anderzijds is het ook een ontzettende boost voor ons vakgebied geweest.” Welke boost dat is en welke andere onderwerpen omtrent text mining besproken worden, vind je terug in de video.

 

Bekijk hier de andere video's van Studio Data tijdens de Big Data Expo 2019.

Reactie toevoegen