Auteur: Big Data Expo

Big Data Expo 2019 | Studio Data | Tom interviewt Martine Hermans en Jack van Wijk

In deze uitzending praat Tom van ‘t Hek met Martine Hermans (Open Universiteit) en Jack van Wijk (TU Eindhoven) over datavisualisatie, patroon- en structuurherkenning, het geven van vertrouwen in data aan de gebruikers en hoe je modellen traint zonder de privacy te schenden. Ook reageren de bezoekers van de Expo op de stelling dat algoritmes in de toekomst de beslissingen gaan nemen in organisaties. Ten slotte gaat het over de risico's van AI en hoe we daar in de toekomst mee om kunnen gaan. In deze blog lichten we een paar onderwerpen uit.

CAROU-project

Hermans is namens de Open Universiteit werkzaam bij CAROU, een samenwerking tussen de universiteit en bedrijven – van grote enterprises tot mkb’ers – en zijn gevestigd in Heerlen. Zij bedrijven ‘actionable research’. Het onderzoek wat daar gedaan wordt, moet meteen in de praktijk gebracht kunnen worden (meer uitleg vind je in de video). Hermans: “Omdat alle bedrijven hier gevestigd zijn, wordt het heel makkelijk om samen te werken en samen te komen voor projecten. De onderzoeken die worden gedaan hebben het doel om direct toepasbaar te zijn in de praktijk. Meer en meer bedrijven beginnen de waarde van data in te zien en willen daarmee aan de slag en willen meer focus op data-science leggen.”

Samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven

Hoe kan je met machine learning, data mining en statistiek verder komen in het academisch veld en in het bedrijfsleven? Dat is een vraag waar Van Wijk zich mee bezighoudt. 

De samenwerking tussen deze twee voorheen strikt gescheiden werelden komt steeds meer op gang. Van Wijk: “De samenwerking met de buitenwereld zit in het bloed van de TU Eindhoven, dus mij is die samenwerking niet zo vreemd. Als ingenieurs halen we er veel voldoening uit om iets te maken dat ergens aan bij kan dragen. Als je oplossing goed werkt, kan het natuurlijk commercieel interessant zijn, maar wat belangrijker is, is dat je dan waarde hebt gegenereerd.”  

Data Privacy

Een belangrijk vraagstuk dat in de video wordt behandeld, is: hoe waarborg je data privacy? Beide wetenschappers hebben daar in hun onderzoek mee te maken. Daar zijn volgens Hermans verschillende opties voor. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om klantdata te anonimiseren. Hermans: “Soms maken we opties waarbij de data het bedrijf helemaal niet verlaat, maar waarbij wel onze modellen getraind kunnen worden. In principe hoeven wij niet de fysieke data te hebben, en al helemaal geen gevoelige data, want we zoeken naar een oplossing om modellen te kunnen trainen zonder de privacywetgeving te schenden.”

Mens vs. Machine

Er heerst een angst dat machine de mens gaat vervangen. Van Wijk: “Dit is een belangrijk vraagstuk. Ik denk dat sommige kleine beslissingen, zoals welk muzieknummer of welk boek ik mijn klant aanbied, weggeautomatiseerd worden, maar grote beslissingen over zorgverzekeringen en dergelijke moeten wel door mensen gedaan blijven worden.” 

Hoe de wetenschappers aankijken tegen stellingen als: 'kunnen mensen en machine elkaar juist niet aanvullen?' vind je terug in de video hierboven!

TU/e Open Universiteit Studio Data Big Data Expo Machine Learning

Reactie toevoegen