Auteur: Big Data Expo

Big Data Expo 2019 | Studio Data | Walter interviewt Dirk Guijt van Royal FloraHolland

Dirk Guijt is Data Scientist bij Royal FloraHolland. Iedere dag verwerkt de coöperatie 100.000 transacties en per jaar komen er 6,5 miljoen karren aan bloemen over de vloer. Het is dan ook het grootste gebouw, qua footprint, ter wereld. Om dat allemaal te ondersteunen, worden data scientists ingezet.

Guijt houdt zich bezig met alle data gerelateerde projecten uit de business. Als data scientist draagt hij bij in de logistiek en commerciële vlak. Royal Flora is op het gebied van data een vooruitstrevend bedrijf. De veiling is eigenlijk een traditioneel bedrijf, maar kreeg toch sterk het gevoel dat het moest innoveren.

De bloemenveiling bestaat al meer dan 100 jaar. Begonnen in een kroeg waar kwekers hun bloemen stonden te veilen, zijn ze nu uitgegroeid tot de grootste bloemenveiling ter wereld. Guijt: “We merkten echter dat het concept zwaar was verouderd. Zodoende is de coöperatie een aantal jaar geleden gaan digitaliseren. Vandaag de dag speelt data een grote rol in het bedrijf.”  

Uiteindelijk zijn de bloemenkwekers, die nog steeds de aandeelhouders van de Royal FloraHolland, een digitale marktplaats begonnen. “Voorheen moesten kwekers hun aanbod in meerdere systemen aangeven. Dat is een behoorlijke klus. Uiteindelijk hebben we bedacht om alles onder te brengen in één digitale marktplaats.” Inmiddels begeven kopers zich ook steeds meer op het platform. 

Volgens Guijt zal de digitalisering en automatisering uiteindelijk nieuwe banen op gaan leveren. Hij zegt echter ook dat er natuurlijk wel banen komen te vervallen, maar dat het eerder verschuift naar andere gebieden dan dat er echt banen verdwijnen.

Big Data Expo Royal FloraHolland Studio Data

Reactie toevoegen