Big Data Expo is inspirerend door de combinatie van business en techniek

“Ik ga er met veel plezier naartoe.” Jeroen Vlek laat met zijn opmerking weinig ruimte voor twijfel over zijn gevoel bij de Big Data Expo. “Het is goed om te zien welke ontwikkelingen big data, data science en de beurs doormaken in Nederland.” Vlek is CTO bij Anchormen, een organisatie die zich bezighoudt met het leveren van oplossingen op het gebied van big data, data science en kunstmatige intelligentie.

“Ons doel tijdens de Big Data Expo is om mensen de ogen te openen voor de mogelijkheden die data bieden. Het werkgebied omvat steeds meer voorbeelden van hoe data de wereld verandert, hoe dit leidt tot nieuwe inzichten en tot welke kansen een laag van kunstmatige intelligentie kan leiden”, stelt Vlek.

Praktijkvoorbeelden

Tijdens de BIG DATA EXPO zal Anchormen zelf de nadruk leggen op diverse spraakmakende projecten. Vlek geeft aan dat hij praktijkcases belangrijk vindt. Als leverancier van diensten of oplossingen iets beweren is één, laten zien hoe bedrijven hiervan profiteren is een betere tweede. “Dus tonen we hoe we Sitech hebben kunnen helpen en wat is opgeleverd bij Vitens.” De CTO wil al wel een tipje van de sluier oplichten. “Bij Sitech hebben we een bestaand monitoringsmodel voorzien van een predictive maintenance oplossing voor warmtewisselaren. Die zet Sitech in bij de processen van de Chemelot-fabrieken. We nemen daarbij de invloed van externe factoren mee, zoals vervuiling, bij het voorspellen wanneer er onderhoud nodig is aan de warmtewisselaren. Dit een aanvulling van de diensten vanuit het Sitech Asset Health Center, dat allerlei assets voor in totaal 23 fabrieken monitort.” Vitens heeft een deel van haar distributienet uitgerust met sensoren die waterkwaliteit meten en die het gebruikt voor het vroegtijdig opsporen van lekken. Machine learning zorgt er vervolgens voor dat veel sneller ingrijpen mogelijk is bij problemen, waardoor klanten minder overlast ervaren en proactief zijn te informeren bij storingen.

‘Het onderwerp data leeft’

Voor de beurs heeft Vlek niets dan lof: “Het is een geweldig event waar het fijn netwerken is, waar we een goede exposure hebben en er voor bezoekers ruime mogelijkheid is om alle facetten van big data en data science te ontdekken. En hoewel de beurs nog relatief jong is, heeft hij al wel een goede naam opgebouwd. Het onderwerp leeft.” Vlek noemt de combinatie van business en techniek het meest aansprekend. Het is ook die combinatie die ertoe leidt dat wensen van beursbezoekers zijn op te lossen door aanbieders van technische oplossingen.

Blockchain

Kijkend naar de toekomst ziet de CTO graag een onderwerp als blockchain prominent toegevoegd aan de BIG DATA EXPO. Dit jaar al presenteert de Gemeente Utrecht het ‘Huishoudboekje’, waarin met behulp van blockchaintechnologie een tool wordt ontwikkeld die uitkomst biedt voor inwoners die moeite hebben financieel rond te komen. De gemeente slaat de verschillende inkomsten- en uitgavenstromen van de burger vertrouwelijk op in een openbaar digitaal netwerk, de blockchain. “Dit is absoluut iets wat in opkomst is en ik vermoed ook dat sommige bezoekers geholpen zouden zijn met blockchaintechnologie. Maar sowieso zou ik iedereen willen uitnodigen om langs te komen.”

Jeroen Vlek CTO Anchormen

Stand Anchormen