Auteur: Big Data Expo

De event driven enterprise - de streaming journey van Rabobank

Hoe kan je als organisatie op een succesvolle manier een datastreaming platform adopteren? En hoe hou je de controle daarover? Tijdens deze podcast delen we een aantal insights in de keuken van Rabobank en Axual. We geven je de handvatten die moeten helpen in het selecteren van het beste datastreamingplatform voor jouw organisatie.

De Dataloog is in gesprek met Jeroen van Disseldorp, Directeur Axual, en Vincent Oostindie, Business Architect bij Rabobank. Axual is een bedrijf dat gespecialiseerd is in fast- en streaming data en is min of meer een spin-off van een project dat bij de Rabobank is begonnen. 

Wat is fast en streaming data?

Fast en streaming data is volgens Van Disseldorp het volgende: “Vroeger werd er veel over datasets gesproken die in batches werden opgeslagen. Die werden eens per dag verwerkt. Tegenwoordig is batchverwerking niet meer mogelijk omdat het te traag wordt. Daar komt streaming in beeld. Het deelt ieder record dat ontstaat meteen op een platform waardoor dat record als zodanig direct door andere systemen kan worden opgepakt. Fast data wil zeggen dat data direct beschikbaar is, dat wil zeggen, business direct.”

Klanten willen meteen informatie

Een belangrijke reden waarom de Rabobank fast en real time data nodig heeft is om relevant te blijven voor hun klanten, zij hebben namelijk steeds meer behoefte aan snelle en relevante informatie. Oostindie: “De eerste use case was onze alerting oplossing, dat gaat over het ‘alarmeren’ van klanten die bijvoorbeeld pinnen. Nog voor die pintransactie is afgehandeld, krijgt de klant een berichtje met daarin een pinoverzicht en wat het nieuwe saldo is.” 

Voorheen was deze berichtgeving er ook al, maar duurde het tussen de 5 minuten en 4 uur voordat een bericht werd verstuurd. Dat kwam doordat alle data op mainframes stond opgeslagen. Daar wilde de Rabobank vanaf. Nu wordt elke transactie als een record gepost op het real time data platform en kan het meteen verwerkt worden. Van Disseldorp: “Er komt dus een boeking binnen waarin staat op welke iban iets wordt bij- of afgeschreven. Dat ga je relateren aan de gebruiker om te kijken op welk kanaal deze graag genotificeerd wil worden en via dat kanaal krijgt diegene een bericht.” 

Meer dan notificaties

Daar blijft het niet bij voor Axual. Van Disseldorp: “Aan de ene kant willen we een platform zijn waar andere bedrijven hun business op kunnen bouwen. Tegelijkertijd willen wij het platform zijn waarin we andere bedrijven kunnen ontsluiten. Wat je gaat zien is dat je in onze omgeving allerlei externe partijen kan koppelen. Als je een volledige financiële situatie van een klant wil kunnen inschatten, moet je alle data kunnen koppelen. Die data zit nooit bij slechts een bank.”  

Als je wil weten hoe een businesscase in fast en streaming data werkt en hoe Axual ervoor zorgt dat het meerdere bankgegevens kan koppelen onder de PSD2 wetgeving, luister dan de hele podcast. 

Klik hier om de andere afleveringen te beluisteren.

Rabobank Axual Dataloog Fast Data Streaming Data Platform Big Data Expo

Reactie toevoegen