Auteur: Big Data Expo

Drie manieren waarop text mining waarde kan creëren

Zelfs relatief kleine organisaties genereren dagelijks grote hoeveelheden tekst die waarde creëren. Maar het is niet eenvoudig om die waarde eruit te halen gezien de enorme diversiteit en het volume van de gemaakte documenten. Het opkomende gebied van text mining is in staat om nieuw inzicht te verwerven, voorspellingen te maken en data om te zetten in bruikbare resultaten. 

Tekst komt voor in een enorme variëteit aan systemen en documenten, ieder met een eigen structuur. Nog altijd is het zo dat het merendeel van alle data niet geanalyseerd wordt. En van alle nieuwe data die gecreëerd wordt is naar schatting 80% ongestructureerd. Dit gegeven, gecombineerd met de omvang en complexiteit vereist een aanzienlijke verwerkingskracht om inzicht en waarde op te leveren. 

De uitdagingen met tekst, in tegenstelling tot meer gestructureerde gegevensbronnen is bijvoorbeeld het ontbreken van een consistente structuur. Het vakgebied text mining richt zich op het ontwikkelen van diverse geavanceerde wiskundige-, statistische-, taalkundige- en patroonherkenning technieken waarmee het mogelijk is om ongestructureerde informatie automatisch te analyseren alsmede om hoge kwaliteit en relevante gegevens te extraheren en de tekst in zijn geheel daardoor beter doorzoekbaar te maken.

Hoe kan text mining waarde creëren? 

1 - Veiligheid en compliance
Dit geldt met name in de financiële dienstverlening, waar text mining wordt gebruikt om in een vroeg stadium te waarschuwen voor mogelijke compliance issues. Maar ook in andere sectoren is het interessant. Denk bijvoorbeeld aan compliance met de AVG-GDPR of het uitvoeren van grote gegevens onderzoeken voor rechtszaken, arbitrage, verzoeken van toezichthouders of andere juridische domeinen.

2 - Klantbetrokkenheid
Door middel van text mining is het mogelijk om beter inzicht te krijgen in klantgedrag en wensen. Hierdoor is het mogelijk producten en diensten beter aan te sluiten aan de verwachtingen van de klant. Maar ook ook nieuwe omzetstromen en diensten te creëren dankzij de verkregen inzichten. 

3 - Betere beslissingen nemen
Text mining kan beslissingen ondersteunen door nauwkeurigere inzichten te bieden in een breder scala aan documenten en bronnen. Deze aanpak is vooral krachtig in combinatie met externe gegevensbronnen. Het samenbrengen, analyseren en interpreteren van diverse interne en externe gegevensbronnen helpt zowel de snelheid als de juistheid van besluitvorming te verbeteren.

Ongeacht het onderwerp of de schaalgrootte, tekst analyse combineert de intuïtieve intelligentie van mensen met het analytisch vermogen van een computer.
 

Text mining

Reactie toevoegen