Auteur: KPI Solutions

Het datawarehouse: het hart van een datagedreven organisatie

Het is misschien wel een van de meest gehoorde termen binnen organisaties die datagedreven willen worden: het datawarehouse. Het klinkt ingewikkeld en complex. Maar is het dat ook? In dit blog geven wij antwoord op al je vragen!

Wat is een datawarehouse?

In feite is een datawarehouse niets meer en niets minder dan één centrale plek om data op te slaan. In een datawarehouse kan data vanuit verschillende bronsystemen samengebracht worden, van waaruit data samengevoegd, vergeleken, getransformeerd en gecombineerd kan worden in bijvoorbeeld een Business Intelligence tool, zoals Microsoft Power BI.

Het geheim van een goed datawarehouse

Een datawarehouse valt of staat met het op de juiste manier ophalen en inladen van data uit de verschillende bronsystemen. Bijvoorbeeld data vanuit je boekhoud-, HR-, salarisadministratie- en CRM-pakket(ten). Maar ook third party bronnen zoals Google Analytics kunnen gebruikt worden in een datawarehouse.

Bij KPI Solutions maken we gebruik van zogenoemde (Power) BI koppelingen, oftewel connectoren. Deze connectoren worden in-house door onze eigen data engineers gebouwd. Hierdoor kan ieder bronsysteem worden toegevoegd aan het datawarehouse. Deze connectoren worden dagelijks gemonitord om er zeker van te zijn dat de data juist opgehaald en ingeladen wordt, zodat jij op ieder moment van de dag naar actuele cijfers kijkt.

Waarom zou je data samenvoegen in een datawarehouse?

Het opzetten van een datawarehouse kent verschillende voordelen. Het grootste voordeel is de mogelijkheid om data te combineren en tegen elkaar af te zetten, zodat je nieuwe inzichten kunt creëren in jouw BI-tool. Daarnaast zien we vaak dat bronsystemen met ieder hun eigen database niet geschikt zijn om (uitgebreide) analyses op te maken, omdat deze systemen ieder hun eigen beperkingen en limieten per dag hebben. Door gebruik te maken van een datawarehouse is de data op ieder moment van de dag voor handen en door iedereen, ook zonder technische kennis, bereikbaar voor rapportage- en analysedoeleinden.

Hoe zet je een stevig datawarehouse neer?

Het opzetten van een datawarehouse is maatwerk. Iedere organisatie maakt weer gebruik van andere bronsystemen, waardoor de stappen die genomen dienen te worden afhankelijk zijn van het bronsysteem én jouw wensen. Want wat wil je precies met de data gaan doen? Of welke inzichten wil je hier uithalen? Afhankelijk van deze factoren kan een roadmap worden opgesteld. Hierbij wordt er gekeken naar de verschillende onderdelen die binnen een datawarehouse opgezet dienen te worden, en welke prioriteit deze onderdelen hebben. Je stapt namelijk niet van de een op andere dag over van je huidige manier van werken, naar een datagedreven organisatie.

Wat kost een datawarehouse?

Het datawarehouse wordt vaak gezien als een complexe en dure oplossing voor de grotere organisaties. Maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Wanneer jouw organisatie de wens heeft om datagedreven te werken, en met twee of meer systemen werkt, spreken we al over een datawarehouse. Voor iedere organisatie is er een passende oplossing.

Is jouw organisatie klaar voor de volgende stap?

Onze BI-specialisten vertellen je graag alles over de mogelijkheden voor jullie organisatie én bronsystemen. Kom langs tijdens de Big Data Expo op stand nr. 122 en laat je inspireren. Kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Bekijk dan de mogelijkheden op https://kpisolutions.nl/

Reactie toevoegen