Auteur: Big Data Expo

Ontwikkelingen in kaart gebracht dankzij de Big Data Survey

In 2014 ontstond Big Data Expo, geboren vanuit de behoefte om kennis en inzicht op het gebied van ‘data’ bijeen te brengen. Tijdens dit traject ontstond ook het idee voor een grootschalig onderzoek om zo meer te weten te komen over de branche en haar trends en ontwikkelingen. Dit onderzoek werd de ‘Big Data Survey’.

Ook dit jaar zijn we weer op zoek naar de huidige vernieuwingen in de markt. Het belang van de kennis die voortkomt uit de Big Data Survey is groter dan je denkt. We spraken met Walter van der Scheer van GoDataDriven, ambassadeur van Big Data Expo én initiator van de Big Data Survey.

Wat is de Big Data Survey?

De Big Data Survey is een internationaal onderzoek waarbij gekeken wordt naar de trends en ontwikkelingen binnen Big data en Artificial Intelligence. Er komen verschillende onderwerpen aan bod in de enquête: strategie, technologie, toepassingen maar ook de cloud. Hoe kom je aan talent en hoe bouw je hiermee een team op? Het zijn vragen én uiteindelijk antwoorden die vele bedrijven zich afvragen. “In samenwerking met Big Data Expo kwamen we er met GoDataDriven achter dat er weinig kennis is in de markt. Er is nog veel onbekendheid met betrekking tot Big data. Veel bedrijven proberen het wiel zelf uit te vinden terwijl de kennis wel beschikbaar is. Met de uitkomsten van de Big Data Survey verhelderen we de kijk op de Nederlandse markt. Dit doen we niet alleen maar samen met diverse mediapartners zoals BI Platform, Computable, Ronald van Loon en verschillende bloggers.“ Aldus van der Scheer.

Een groeiende markt

De big data markt blijft groeien. Daarmee dus ook de behoefte aan kennis en ontwikkeling van talent. Van der Scheer: “We startten de Big Data Survey met 100+ deelnemers. Vorig jaar waren dat er al ruim 1300. Zo krijgen we een steeds beter beeld van de huidige markt.” De deelnemers van de vragenlijst zijn bezoekers van de Big Data Expo, maar ook tijdens de Dutch Data Science week en in samenwerking met de deelnemende mediapartners worden respondenten verzameld. 

Van der Scheer ziet ook duidelijke veranderingen in de afgelopen 4 jaar. “We proberen elk jaar dezelfde belangrijke vragen te stellen zodat we een langjarig beeld kunnen creëren. Echter voegen we ook nieuwe vragen toe die inspelen op de huidige ontwikkelingen. Een opvallende ontwikkeling vind ik de support die nodig is vanuit de directie. Data engineers, data scientists en iedereen die met data werkt vindt het noodzakelijk om gemotiveerd te worden vanuit het management. Of dit nu gaat om opleidingen om met nieuwe toepassingen om te leren gaan, maar ook dat er budget beschikbaar wordt gesteld. Er ligt zoveel potentie bij data maar het moet vanuit de directie ondersteund worden en het belang van innovatie moet worden ingezien. De visie is heel belangrijk en tot nu toe is het kennisniveau vaak onvoldoende. Ik hoop dat we dit jaar zien dat het kennisniveau is gestegen en dat er meer gebruik wordt gemaakt van nieuwe technologieën zoals cloud. Maar het blijft ook belangrijk dat het management het belang van data inziet en de strategie hierop afstemt!”

Deel je mening!

De onderzoeksfase van de Big Data Survey is nu weer van start gegaan. Geïnteresseerden kunnen de vragenlijst invullen via https://www.research.net/r/datasurvey2019-BDE.

Van der Scheer: “Het is belangrijk en nuttig om je inzichten te delen. Vaak onderschat men het belang om deel te nemen. We willen juist een compleet beeld schetsen van de markt.” Goed om te weten voor iedereen die meedoet: bij deelname krijg je het complete rapport toegestuurd. Ook is het mogelijk om de resultaten te aanschouwen tijdens de Big Data Expo op 18 en 19 september. Bovendien maken deelnemers kans op diverse leuke prijzen. Benieuwd naar de resultaten van de Big Data Survey 2018? Bekijk dan de vorige editie van het onderzoeksrapport.

Partners Big Data Survey

 

Reactie toevoegen