AI voor rioolwaterzuivering: machine learning in de industriële praktijk

WOE 14:20 - 14:50

Dit is een presentatie van 2019

Een rioolwaterzuiveringsinstallatie is uitgerust met veel sensoren die (near) real-time data leveren over zaken als luchtcompressors, klepstanden, stikstofgehaltes etc.. Deze data kan worden gebruikt voor optimalisatie van processen.

We gebruiken neurale netwerken, gebouwd in Tensorflow, om juiste waarden in te schatten voor onbetrouwbare sensoren. Daarnaast wordt d.m.v. reinforcement learning een controle-strategie geleerd voor continue aansturing van het beluchtingsproces in de installatie. Dit moet leiden tot een lager energieverbruik en minder uitstoot van schadelijke gassen.

In deze presentatie doorlopen we het verloop van het project en alle praktische aspecten die erbij komen kijken.

 

  • Thema
    Artificial Intelligence

    Aan de basis van AI staat uiteraard een enorme hoeveelheid data. Met behulp van een goede IT-infrastructuur en algoritmes is daarmee tot kunstmatige intelligentie te komen die beslissingen neemt. Tijdens de opkomst van AI, een aantal jaar geleden, rezen al de nodige vragen of de ontwikkeling niet voor vervelende situaties zou kunnen zorgen in de toekomst. De angst dat ‘apparaten’ een eigen wil krijgen lijkt ongegrond, maar het is wel belangrijk om de focus juist te houden.