Big Data in Eindhoven, realiteit en ambitie

DON 14:20 - 14:50

Dit is een presentatie van 2019

Internet of Things was in 2012 nog een relatief onbekend fenomeen, zeker binnen gemeentes; ook voor Eindhoven. In samenwerking met high tech partners, werd het Living Lab Stratumseind 2.0 opgestart. Al snel ontwikkelde dit zich tot Nederlands meest geavanceerde Living Lab voor o.a. crowd management. Na een periode van experimenteren, werden de prototypes geconverteerd naar stabiele software, in lijn met Europese richtlijnen t.a.v. open source software (d.w.z. FIWARE). Op Europese schaal werd doorgewerkt aan aanvullende functionaliteiten, die enthousiast werden ontvangen.

Inmiddels wordt binnen de gemeente Eindhoven het gevolgde 4-laags digitaliseringsmodel breed ingezet. Er wordt structureel gekeken naar de rol die Big Data t.b.v. de realisatie van beleid kan spelen. In samenwerking met de TU/e wordt ook op het niveau van een slim gebouw onderzoek gedaan.

In het ambtelijk apparaat begint men steeds meer gevoel te ontwikkelen voor wat een slimme stad kan zijn, op het gebied van Safety & Security en ook voor Health & Happiness. In het nieuwe CityLab worden internationale samenwerkingsvormen onderzocht, om Big Data, Digital Twins en Artificiƫle Intelligentie in te kunnen zetten voor burgers en ondernemers, bezoekers en bewoners.

Geschetst worden de ontwikkeling van Living Lab Stratumseind, de toepassingen van IoT voor Safety & Security, de lessons learned, de insteek van 'operationaliseren voor beleid', de huidige ambities voor opschaling en de verwachte ontwikkelingen.

Gezocht wordt naar enthousiaste toehoorders die, samen met multinationals (zoals Philips en Atos), kennisinstellingen en MKB, gezamenlijk willen investeren in het opzetten van nieuwe ecosystemen en samenwerkingen om toepassingen van IoT voor Smart Society sneller te kunnen realiseren.

 • Thema
  Internet of Things

  Internet of Things

  Bezoekersdoelgroep
  De strategie en visie bepalen

  Deze lezing gaat in op het resultaat van de data analyse. Er wordt uitgelegd wat er is geanalyseerd en wat dit heeft opgeleverd? Hierbij wordt de diepte ingegaan en worden er inzichten, resultaten, advies en strategieƫn op hoog niveau gedeeld.

  Deze lezing is bedoeld voor bezoekers die: de strategie en visie bepalen, zoals o.a.; CEO's, CIO's en directeuren.