Zo blijft je data science team scherp en geïnspireerd

DON 11:20 - 11:50

Dit is een presentatie van 2019

Data Science Workshops

Je hebt een team van mensen die wat met data doen. Gefeliciteerd, maar dat is pas het begin. Nu is het van belang dat zij scherp en geïnspireerd blijven. Data science is immers continu in ontwikkeling terwijl de vraag naar data scientists alleen maar toeneemt.

In de sport heeft ieder serieus team een coach. Iemand die het team helpt verder te komen, meedenkt over de strategie en ervoor zorgt dat het moraal hoog blijft. In deze presentatie gaan we kijken wat een coach voor een data science team zou kunnen betekenen. Iemand die het team de juiste kennis en vaardigheden bijbrengt, meedenkt over het opzetten en implementeren van projecten en ervoor zorgt dat het op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.

Maar een scherp en geïnspireerd team is niet genoeg. Je wilt ook waarborgen dat het team aan relevante problemen blijft werken, dat de resultaten goed landen binnen de organisatie en dat de nodige investeringen binnen het budget passen. Een coach kan je hierin adviseren.

In deze presentatie laten we aan de hand van twee case studies zien hoe dit in de praktijk kan worden gebracht. Allereerst vertelt Yannick Jacobs, Manager Insight & Analytics bij DPD Nederland, hoe en waarom zijn team, middels een incompany training van Data Science Workshops, de programmeertaal R heeft leren gebruiken. Het resultaat is onder andere dat hun manier van werken, die voornamelijk bestond uit spreadsheets en SQL queries, nu efficiënter en meer reproduceerbaar is. Bovendien kunnen zij nu hun geografische data beter inzichtelijk maken door middel van interactieve en geanimeerde kaarten.

Vervolgens legt Kylie van der Moot, Data Scientist bij Transavia, graag uit waarom en hoe zij samen Data Science Workshops een hackathon voor hun data fleet hadden georganiseerd. Twaalf data scientists, verspreid over vier teams, gingen met Python en een dataset met boekingen aan de slag, terwijl ieder team zich op een ander aspect van het data science proces concentreerde: data visualisatie, feature engineering, machine learning en het implementeren van een voorspel API. Het doel van deze hackathon was het inspireren van jezelf en de rest van de organisatie. We kunnen nu alvast verklappen dat dat doel makkelijk was behaald.

Een incompany training en een hackathon zijn slechts twee manieren om je team scherp en geïnspireerd te houden. Jeroen Janssens, CEO van Data Science Workshops, zal verder toelichten hoe teams op verschillende manieren nieuwe kennis en vaardigheden kunnen opdoen; wat de meestgemaakte fouten zijn door data science managers; welke boeken, conferenties en meetups de moeite waard zijn voor zowel jou als jouw team; en hoe je je nachtrust kunt verbeteren door minder spreadsheets en meer versiebeheer te gebruiken.

Deze lezing wordt mogelijk gemaakt door Data Science Workshops.