Tableau

Ambassadeur

Tableau

 ‘Uiteindelijk werkt iedereen met Data. BDE is dé beurs voor wie gebaat is bij data’

“De naam Big Data Expo zegt genoeg. Of het nu de chef postkamer is, een manager van een vluchtelingenorganisatie of een analist, allen zijn gebaat bij data.” Diederick Beels, sales director Benelux bij Tableau Software, ziet voor zijn bedrijf kansen als ambassadeur van de BDE in 2018. “Het is voor ons en onze tools een platform waarbij we mensen kunnen helpen om data te zien en te begrijpen.”

De groeiende beschikbaarheid van data zorgt voor enorme ontwikkelingen op bedrijfs- én IT-gebied. De Big Data Expo gaat goed mee in die stroom, stelt Beels. “De grotere hoeveelheid aan data- en datasoorten – naar verwachting groeit de hoeveelheid in de komende zes tot zeven jaar met een factor tien – was eerder slechts interessant voor technici. Inmiddels is dit van belang voor een veel bredere doelgroep bestaande uit personen met elk hun eigen activiteit en interesse. De BDE bedient al die personen.”

‘Begrijpen waartoe data en analyses kunnen leiden’
De lat voor de toegankelijkheid en het inzicht waartoe data en analyses kunnen leiden ligt nu lager dan een paar jaar geleden. Toch ziet Beels nog meer dan voldoende ruimte voor een groeiende groep mensen om ‘nieuwe inzichten uit data te kunnen halen’. Daar speelt hij met Tableau ook nadrukkelijk op in. “We willen mensen helpen om data te laten zien en begrijpen. Op de beurs doen we dat door onze producten te tonen: een enterprise platform voor visual analytics en collaboration.” Dat een bredere doelgroep interesse heeft in data komt Tableau volgens Beels ook op een andere manier goed uit: “Beschik je als onderneming over data, dan kun je vervolgvragen bedenken. Het zijn niet altijd IT’ers die in staat zijn om deze vragen te stellen. We proberen met onze visuele hulpmiddelen aan iedereen de mogelijkheid te geven om zélf vragen te stellen en nieuwe inzichten te verkrijgen. Het is opvallend dat vooral de interesse van operationeel ingestelde klanten toeneemt.”

Inzicht in waarde van data
IoT, Artificial Intelligence (AI), Machine Learning en Natural Language Processing zijn de trends waar volgens Beels veel om draait in de komende maanden en jaren. Deze thema’s zijn op de BDE te zien. De sales director stelt dat deze ontwikkelingen inzicht geven in patronen, suggesties geven en laten zien welke waarde ergens aan hangt. “AI en Machine Learning geven mensen meer- en verbeterde inzichten.  NLP zal eindgebruikers de kans geven op een eenvoudigere manier vragen te stellen in de vorm van tekst dan wel spraak en op die manier heel snel antwoorden te verkrijgen. Wat daarbij vooral van belang is, is dat bedrijven dit soort technologie bedrijfsbreed kunnen inzetten. Tableau speelt daarop in door bij het maken van analyses mensen te laten samenwerken en zich te richten op specifieke rollen binnen organisaties.”

‘Relaxte sfeer’
Tableau wil op de BDE niet alleen technici bedienen, maar vooral ook nieuwe eindgebruikers, de business users. Personen die nog niet ‘enabled’ zijn met visualisatie- en analysetools. “Ik verwacht dat we dat net als in voorgaande jaren op een relaxte manier kunnen doen.” Beels zegt zelf naar het event te gaan met als doel om klanten en  partners te spreken, bekenden tegen te komen en klantverhalen en presentaties te beluisteren. “Het is interessant om te zien wat een klant bereikt heeft en tot welke nieuwe inzichten het heeft geleid bij het bedrijf. Hetzelfde geldt voor iemand die ergens mee aan de slag is gegaan en dit niet alleen zichtbaar heeft kunnen maken, maar daarmee zelf ook zichtbaarder is geworden.” Wie wil starten met data of specifieker met Tableau, zou er volgens de sales director altijd goed aan doen om klein te beginnen. “Bijvoorbeeld met één of twee voorbeelden. Maak het concreet, niet alleen vanuit de IT-kant, maar vooral ook vanuit de businesskant.’

Dé beurs
“De BDE is voor ons de beurs waar we de meeste geïnteresseerde mensen kunnen spreken. Veel mensen weten onze stand te vinden. Het is een evenement waar je je dag nuttig kan vullen en dat is zeker niet bij alle beurzen het geval. Dit is dé beurs op het gebied van data in Nederland.”