De Dataloog @ Data Insights Conference - Dienst Testen

GGD Dienst COVID Testen

Logo Digital Power

Over de aflevering

Hoe tuig je in een paar maanden een organisatie op die, zonder eigen data, heel grote beslissingen moet maken? Dienst Testen is een crisisorganisatie ontstaan tijdens de coronapandemie. Onder de vlag van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport zorgt Dienst Testen ervoor dat iedereen in Nederland zich snel en betrouwbaar kan laten testen.

Ontdek hoe deze maatschappelijk belangrijke dienst datagedreven te werk kan gaan. Want hoe leg je de connectie tussen meer dan 200 teststraten en ongeveer 50 laboratoria zonder data? Hoe zorg je ervoor dat je genoeg materiaal inkoopt, maar ook niet te veel? Hoe borg je de kwaliteit van alle verschillende test types?

In vrijwel alle besluitvorming speelt data een onmisbare rol. Farhang Dehzad, Data Teamlead van de Dienst Testen en Max Tijdeman, Data Analyst bij Digital Power nemen je mee in alle uitdagingen die hierbij kwamen kijken.

Over Dienst Testen

Tijdens een epidemie is het belangrijk dat je jezelf kunt laten testen. Dat doe je om te zorgen dat de ziekte niet verder wordt verspreid. Ook kunnen sommige dingen veiliger worden als je je laat testen. Denk aan het mogelijk maken van werken op kantoor, naar school gaan, maar ook naar festivals en sportwedstrijden kunnen. Om testen mogelijk te maken en te regelen, is Dienst Testen opgericht. Zo zorgt Dienst Testen ervoor dat er genoeg testmateriaal op voorraad is, koppelt zij testlocaties aan (regionale) laboratoria en ziet ze onder meer toe op de kwaliteit binnen de gehele testketen.

Dienst Testen zorgt er dagelijks voor dat in Nederland genoeg testen beschikbaar zijn en dat je snel de uitslag van je test krijgt. Dit gebeurt in verschillende teams. Zo is er een team datalab, een team ketenregie, een team inkoop- en contractmanagement, een team kwaliteit, een team communicatie en een team bedrijfsvoering. De dagelijkse gang van zaken wordt georganiseerd vanuit de ‘operations room’. Hier worden vragen vanuit (GGD-)testlocaties en laboratoria zo snel als mogelijk beantwoord om deze partijen zo efficiënt mogelijk te laten samenwerken.

Dienst Testen is een uitvoerende organisatie. Dat houdt in dat zij het beleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de praktijk brengt en geen eigen wetten of regels maakt.