Applied Data Science: het ontwikkelen van slimme ICT-producten die leren van data

DON 12:10 - 12:40

Dit is een presentatie van 2019

Als docent bij Fontys ICT zie ik meer en meer studenten die als bijvoorbeeld afstudeeropdracht een stuk software moeten opleveren waarin machine learning moet worden toegepast. Ook hebben we een specialisatierichting Applied Data Science opgezet waarin we studenten leren hoe ze machine learning toepassen in ICT-producten. Daarmee hebben we een hoop kennis verzameld over de best practices bij het ontwikkelen van machine learning applicaties. Daarnaast hebben we een aantal interessante cases om te laten zien wat de toegevoegde waarde van machine learning in applicaties kan zijn. Sinds februari 2019 heb ik die activiteiten voortgezet in een postdoc-onderzoek getiteld: "Applied data science: Ontwikkeling van lCT-producten die leren van data". In dit onderzoek verzamel ik best practices uit het onderwijs, de literatuur en het werkveld om te komen tot een "toolbox" voor software engineers die machine learning applicaties willen bouwen. In deze lezing zal ik ingaan op waarom het ontwikkelen van machine learning applicaties anders is dan traditionele software. Welke methoden, technieken en tools heb je ervoor nodig? Welk proces moet je volgen? We bespreken een aantal concrete projecten om een goed beeld te geven van waar je tegenaan kunt lopen. Na afloop van deze lezing heb je een aantal praktische handvatten om in je eigen softwareontwikkelpraktijk toe te passen.

 • Thema
  Data Science

  Organisaties beschikken al over extreem veel data. De grote uitdaging zit erin om met de beschikbare data waarde toe te voegen aan een proces of klanttraject. Data science is daarvoor uitstekend geschikt. Finance en het voorspellen van consumentenbehoeften zijn twee gebieden waarop data science effectief is toe te passen. De investering loont sowieso, want beschikt een organisatie over meer inzicht, dan zijn ook slimmere keuzes te maken. Het thema data science neemt precies hierom een steeds prominentere rol in tijdens de Big Data Expo.

  Bezoekersdoelgroep
  Data applicaties ontwikkelen

  Deze lezing gaat concreet in op de techniek en het gebruik van data. Er wordt uitgelegd hoe bepaalde dingen aangepakt en wat daarvoor gebruikt is. Hierbij gaat de spreker de diepte in en geeft deze specifieke feiten, inzichten, advies en tactieken op hoog niveau.

  Deze lezing is bedoeld voor bezoekers die: data applicaties ontwikkelen, zoals o.a.; data engineers en data scientists.