Kunst en kunstmatige intelligentie: hoe gaat dat samen?

WOE 16:15 - 16:45

Zaal 7

Magnus

Stel dat het mogelijk zou zijn om een AI model te ontwikkelen dat realistische Van Gogh portretten kan genereren op basis van een input afbeelding, maar dan vele malen beter dan de zoveelste filter in een foto-app. Dan is een eigen Van Gogh portret niet meer weggelegd voor een select groepje, maar voor iedereen!

Met dit idee en doel zijn Dennis en Thomas 2.5 jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van de virtuele Vincent van Gogh. Hierbij werd als doel gesteld dat het eindproduct – de eigen Van Gogh portretten – wel daadwerkelijke portretten zijn en geen filters. Van de persoon in kwestie moeten alle details kloppen: de ogen in de stijl van de ogen van het gekozen Van Gogh portret, de mond zoals de mond, etc. Ook kleine details zoals een opvallende twinkel in de ogen of een bepaalde verfstreek op je neus moeten terugkomen.

De ontwikkelde applicatie is ruim anderhalf jaar geleden gelanceerd en toegankelijk voor iedereen met een WeChat account. De virtuele Vincent van Gogh heeft inmiddels enkele tienduizenden gebruikers van een digitaal portret voorzien. Een aantal dat de echte Vincent Van Gogh nooit had kunnen voltooien in zijn tijd. Met elk nieuw portret dat de virtuele Van Gogh schildert, wordt het onderliggende AI model een stukje slimmer. Het model kan met steeds meer detail de gezichtskenmerken schilderen, zoals bijvoorbeeld de ogen (zie voorbeeld hieronder) en blijft leren! Na een succesvolle eerste kennismaking met de virtuele Van Gogh op WeChat, zijn Magnus & het Van Gogh Museum bezig om de digitale schilder beschikbaar te maken voor iedereen via de website van het Van Gogh Museum. Verder worden er binnenkort meer nieuwe portretten gelanceerd en wordt de resolutie van de afbeeldingen verhoogd tot wel 4K. Dit betekent nog meer detail en zijn zelfs de digitale verfstreken zichtbaar op de portretten! Hiermee kan straks iedereen zijn/haar foto op een digitale print laten afdrukken en zichzelf of iemand anders laten vereeuwigen aan de muur.

Ben je benieuwd naar het hele verhaal? Kom dan naar onze gezamenlijke presentatie op woensdag 14 september tussen 16:15 – 16:45 uur, lezingzaal 7. In deze presentatie nemen het Van Gogh museum en Dennis en Thomas van Magnus, de aanwezigen mee in hun verhaal en laten ze zien wat de applicatie voor het museum oplevert en hoe een dergelijke AI applicatie werkt en beschikbaar is voor een grote hoeveelheid gebruikers.

  • Thema
    Artificial Intelligence

    Aan de basis van AI staat uiteraard een enorme hoeveelheid data. Met behulp van een goede IT-infrastructuur en algoritmes is daarmee tot kunstmatige intelligentie te komen die beslissingen neemt. Tijdens de opkomst van AI, een aantal jaar geleden, rezen al de nodige vragen of de ontwikkeling niet voor vervelende situaties zou kunnen zorgen in de toekomst. De angst dat ‘apparaten’ een eigen wil krijgen lijkt ongegrond, maar het is wel belangrijk om de focus juist te houden.